ALUMINIUM
Srpski | English

TEHNOMARKET d.o.o.

EKSTRUZIJA ALUMINIJUMSKIH PROFILA

KOMPOZITNI PANELI

Tehnomarket logo

ALUBOND U.S.A.

Kompanija American Building Technologies Inc. iz Denvera, Kolorado, zajedno sa svojim partnerom,  i generalnim zastupnikom za Srbiju i Crnu Goru, kompanijom "Tehnomarket", uspešno prezentuje ALUBOND U.S.A. i na našem tržištu.

Osnovnu strukturu ALUBONDa U.S.A. čine obostrano postavljeni aluminijumski limovi sa polietilenskim (PE) jezgrom koji su integrisani u sendvič panel procesom kontinuirane ko-ekstruzije. Ovaj materijal je jedini te vrste koji je sačinjen od maksimalnih osam slojeva, što ga ubraja u najkompaktnije u grupi kompozita uopšte. Postojanost limova obezbeđena je vrhunskim kvalitetom koji garantuje njegov prozvođač, firma ALCAN, druga po veličini svetska korporacija za proizvodnju aluminijuma.Spoljna strana panela zaštićena je PVDF Kynar 500 flourkarbon filmom koji poseduje izvanrednu otpornost na atmosferske uticaje i UV zračenja.

ALUBOND U.S.A. do sada je pronašao svoju široku primenu u oblaganju fasada gde su zahtevi za postojanim, otpornim i lako obradivim materijalom najizraženiji. Ova vrsta kompozitnih panela je naročito laka, ali ujedno i veoma kruta, idealno ravne površine, sa najrazličitijim mogućnostima obrade.
Ipak, ovaj materijal nalazi primenu i u dizajnu enterijera poslovnih, javnih i prodajnih objekata, u izradi svih vrsta reklamnih panoa, sajamskih štandova, benzinskih pumpi, autobuskih stajališta, saobraćajne signalizacije, u nadogradnji vozila, proizvodnji mašina...

ALUBOND U.S.A. paneli se izrađuju u debljinama od 2mm do 6mm. Standardne debljine koje se koriste za oblaganje fasada su 3mm i 4mm. Dimenzije tabli mogu biti različite: 1000mm, 1250mm i 1500mm u širini i od 2000mm do 5000mm u dužini. Ima ih u velikom izboru boja podeljenih u nekoliko osnovnih grupa: Metallic, Solid, Granit, Furnir i Arctic Ice od kojih su najpopularnije, ipak, različite nijanse boje Metallic Silver.
Kao posebna prednost, za objekte specijalne namene, PE jezgro može biti zamenjeno posebnim vatrootpornim materijalom.

Mala težina ALUBONDa U.S.A. osnovna je prednost ovog materijala u primeni u građevinarstvu. Paneli od 3mm debljine teže 4,55kg/m2, dok težina onih od 4mm iznosi svega 5,48 kg/m2. Izuzetna krutost i čvrstoća, kao i idealna ravnost površine omogućavaju mu da zameni tradicionalne kamene i keramičke obloge fasada. Oblaganjem zidnih površina na ovaj način izbegavaju se teške i komplikovane tradicionalne fasade, a izborom Metallic boja objekti  dobijaju novi, high-tech izgled. Zbog svoje male debljine ALUBOND U.S.A. se često primenjuje i u rekonstrukciji i pokrivanju postojećih objekata, kao i u redizajniranju enterijera. Dilatiranje materijala je malo i iznosi oko 1mm/m za temperaturnu razliku od 50°C. Ujedno je i dobar izolator zvuka i apsorber vibracija. Tabla od 4mm smanjuje buku za čak 26dB, pa se može preporučiti za zone gradnje izložene saobraćajnoj i industrijskoj buci, ali i za oblaganje mašina i delova industrijskih postrojenja.

Fizička svojstva

Naziv

Jedinica

Debljina

 

3mm

4mm

6mm

Gustina

g/cm3

1.52

1.37

1.22

Težina

kg/m2

4.55

5.48

7.34

Toplotno širenje
(-20~60°C)

10-6/oC

15

25

25

Termoprovodljivost  (U-Value)

W/mK

0.15~0.19

Temperatura  deformacije

oC

113

Zvučna izolacija
(100~3200HZ)

dB

24

26

27

Kao najvažnija prednost ALUBOND-a U.S.A. je njegova izuzetno jednostavna i laka za obradu. Fabrički paneli se mogu krojiti, savijati i povezivati u kasete različitih dimenzija i oblika kako bi se prilagodili zahtevima objekta. U odnosu na pločaste materijale koji su do sada imali dominantnu primenu ALUBOND U.S.A.  je 1,6 puta lakši od aluminijuma i čak 3,4 puta lakši od čelika. Može se obrađivati sečenjem, usecanjem žlebova, bušenjem, štancovanjem, graviranjem, lučnim savijanjem, zatim savijanjem pod uglovima uz primenu najrazličitijih alata mašinske obrade.

Podkonstrukcija na koju se vezuju paneli ili formirane kasete je aluminijumska.  

Sistemi ugradnje na objektu su različiti: sistem CONTINUAL, koristi se u kombinaciji sa kontinualnom i polustrukturalnom zastakljenom fasadom, gde su naglašeni spojevi alubond panela pokrivnim profilima; sistemi BOX i SLAJDER koje odlkuje jednostavnost montaže zbog primene klizača; sistem BOLT je predviđen za oblaganje manjih površina koji je karakterističan po primeni fiksnih osovinica za kačenje kaseta na  podkonstrukciju; sistem GASKET je najzastupljeniji  i najjednostavniji, odlikuje ga upotreba gumenih zaptivki; sistem RIVET je karakterističan zbog upotrebe vidljivih pop-nitni. Mašinska obrada je relativno jednostavna i za njenu realizaciju se mogu koristiti različiti alati od najednostavnijih cirkularnih i ubodnih testera, preko vertikalnih formatizera do vrlo komplikovanih horizontalnih CNC obradnih centara. Tehnomarket u svom proizvodnom pogonu nudi i uslugu krojenja ALUBOND-a na CNC mašini, na osnovu dostavljene dokumentacij, tj. šema za krojenje.

Dobro odabran sistem i izbor ekonomičnog rastera obezbeđuju izvođaču radova laku i brzu ugradnju uz minimalne troškove na samom objektu. Kako ovaj materijal, zbog svoje strukture, omogućava krojenje kaseta najrazličitijih dimenzija, njihovo savijanje i rolovanje, projektantima se pruža velika mogućnost u oblikovanju i dizajnu objekata.